Direcţia Românii din afara Graniţelor din cadrul Institutului Cultural Român se desființează. Acest lucru s-a făcut într-un mod netransparent consideră deputatul de Diaspora Doru Coliu, consiliul de conducere hotărând aprobarea unei noi structuri organizatorice care să prevadă lichidarea Direcției Românii din afara Granițelor și Limba Română fără discuții publice prealabile și fără consultarea organismelor de profil din cadrul Camerei Deputaților și Senatului României.

”Zilele acestea, în loc să celebrăm 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara Mamă, sunt forțat de împrejurări să atrag atenția asupra acestei uriașe nedreptăți îndreptată împotriva comunităților românești de pretutindeni. Și mă refer aici la limitarea influenței, puterii și accesului statului român la propria demografie și influență diplomatică de către el însuși, prin acțiunile specifice întreprinse de o mână de oameni (ori prea inculți să se ridice la nivelul instituției, ori prea trădători încât știu bine ce fac): desființarea Direcției Românii din Afara Graniţelor (DRAG) din cadrul Institutului Cultural Român, structură de prestigiu și acțiune binecunoscută de la Marea Adriatică până în spațiul ex sovietic și Balcani. De unde știu toate astea? Din sursele deschise care au mai răsuflat informații din interior. De ce mă interesează asta? Pentru că DRAG a fost printre puținele structuri care au ajutat românii de pretutindeni, mai ales în vremuri în care alte instituții ale statului habar nu aveau sau le era jenă să amintească faptul că există milioane de români în afara granițelor, atât diasporă, cât și comunități istorice! De ce se întâmplă asta chiar în ceas de sărbătoare națională? Rămâne să vă răspundeți singuri, căci eu nu pricep deloc”, a declarat Doru Coliu.

Parlamentarul consideră că actuala conducere a ICR, din punct de vedere al legitimității în fața propriilor angajați, stă cel mai prost dintre toate echipele manageriale din istoria instituției, fiind numeroase procese pe rol sau altele gata să fie pornite din partea salariaților, profund nemulțumiți de lipsa de viziune și coerență dovedite de aproape un an de la preluarea mandatului. ”La ICR nepotismul e în floare. Cine conduce ICR? Liliana Țuroiu, fina lui Adrian Videanu, o „creatoare de modă” plecată din Videle (Teleorman) și ajunsă să beneficieze de rang de ministru prin preluarea președinției ICR prin suportul PSD ce a schimbat regulile pentru ea ca să poată candida la acest post, lector universitar ce își ascunde teza de doctorat de privirile tuturor tocmai ca să nu fie subiectul unei execuții publice, o persoană care are dubla calitate de decident și beneficiar, are ca mână dreaptă pe Angela Zlotea. Doamna, devenită peste noapte directorul general economic al instituției dintr-un simplu executant CFP, fără a da concurs pe post și fără a avea experiență în domeniu, face legea în instituție, deși are un certificat de handicap ce ar trebui să conducă la reducerea cantității de muncă prestată. De la numirea sa, o importantă parte a proiectelor destinate românilor din afara granițelor au fost subfinanțate sau blocate, lucru cu care domnia sa este obișnuită și în altă instituție, la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, unde prestează servicii similare. În plus, de când a fost numită director, domnia sa se plimbă pe mapamond pe banii contribuabilului român, depășind cu mult conținutul fișei postului. Colac peste pupăză, nepotul ei Ștefan Claudiu Marin a devenit director al unei structuri interne majore din ICR, iar sora ei, Emilia Floarea Roșianu, din angajat al departamentului juridic, a devenit expertă, și ea peste noapte, în problematica românilor de pretutindeni, fiind plantată în direcția DRAG, unde nu s-a evidențiat de-a lungul timpului. Cum s-ar zice timpul trece, leafa merge”, a mai spus deputatul Doru Coliu.

Comments are closed.