Sursă foto: ziare.com

Monica Vasilescu

După ce la termenul anterior, doi avocați din dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman au făcut o cerere către instanță, prin care au solicitat să se consulte protocoalele pentru a se vedea în ce fel a fost implicat SRI în cercetare, astăzi, s-a constatat că, într-adevăr, colaborarea a existat, dar probele nu au fost folosite în anchetă. Astfel că, procesul în care Liviu Dragnea este acuzat de abuz în serviciu și fals în acte s-a derulat așa cum era de așteptat să se întâmple la termenul trecut, s-au făcut pledoariile finale. Dosarul a fost declanșat de faptul că două angajate ale Direcției de Protecție a Copilului erau plătite de la bugetul statului, dar, de fapt, munceau pentru organizația PSD Teleorman. La acest termen de la Înalta Curte de Casație și Justiție, completul de judecată format din trei judecători – Ștefan Pistol (președinte), Geanina Cristina Arghir și Costantin Epure – a decis să amâne pronunțarea, până la data de 29 mai 2018, după mai bine de șase ore de discuții, în care fiecare inculpat sau martor și-a susținut punctul de vedere.

La ședință, în pledoaria sa, procurorul DNA a cerut, în cazul lui Liviu Dragnea, o pedeapsa de 7 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu și 2 ani și 6 luni pentru fals, dar și anularea suspendării condamnării de 2 ani din dosarul Referendumul. În cazul celor care au apelat la procedura simplificată și au recunoscut că sunt vinovați, procurorii au cerut închisoare cu executare orientate către minimum stabilit de lege, adică pentru cele două angajate fictiv – Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica și pentru Nicușor Gheorghe (fost șef al unui Serviciu din cadrul DGASPC Teleorman). Mai cu basma curată poate ieși Bombonica fostă Dragnea, care nu și-a recunoscut faptele, dar a achitat prejudiciul, iar pentru ea s-a cerut achitare. Nici Rodica Miloș, fosta șefă la DGASPC, nu a trecut neobservată la procesul de astăzi, ea a susținut că a simțit presiuni din partea procurorilor, care i-ar fi spus: știți unde vrem să ajungem?!

În pauza dintre declarații, în curtea instituției Dragnea a fumat și a declarat că își susține în continuare nevinovăția, aruncând țigara pe jos. ”DNA pentru mine vrea închisoare pe viață. Pentru mine și pentru alți lideri politici. Am rămas impresionat și pus pe gânduri de declarațiile doamnei Miloș. A spus în fața Înaltei Curți presiunile la care a fost supusă în timpul cercetării penale de către procuror. I s-a cerut în mod explicit să spună ceva despre mine. A fost amenințată că rămâne pe drumuri, că nu o să mai aibă de mâncat, că o să fie târâtă prin judecată. A refuzat în permanență și a spus că nu poate să mintă pentru că vrea totuși să rămână o femeie verticală”, a declarat Liviu Dragnea.

După pronunțarea judecătorilor stabilită pe 29 mai, va mai exista o cale de atac a celor nemulțumiți, la completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Comments are closed.