Multe dintre clădirile simbol ale Bucureștiului fie au fost lăsate în paragină și au devenit ruine. O astfel de clădire este și ”Hotel Dunărea”, de la Gara de Nord. O clădire simbol pentru Bucureștiul interbelic, dar și în perioada comunistă, Hotel Dunărea va fi reabilitat de către Primăria Sectorului 1.
„Nu, nu este o imagine din Fâșia Gaza sau din Mariupol. Este din București. În inima Bucureștiului. Fostul Hotel Dunarea a devenit „cartea de vizită” a Capitalei fiind situat lângă Gara de Nord. Am însă o veste bună.
Așa cum am promis, pentru mine și echipa mea, reabilitarea și punerea în valoare a clădirilor emblematice și de patrimoniu din Sectorul 1 sunt o prioritate. Astăzi vă anunț că am făcut un pas important pentru reabilitarea fostului Hotel Dunărea, de lângă Gara de Nord. La finalul anului trecut am semnat contractul de realizare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru acest obiectiv de investiții. Imobilul de lângă Gara de Nord a fost construit în perioada 1934-1940, însă a fost grav afectat de cutremurul din 1977. Clădirea are 70 de camere dispuse pe 7 etaje cu o suprafață de aproximativ 2.750 metri pătrați, în timp ce terenul are o suprafață de 493 de metri pătrați.
În condițiile în care fostele administrații locale au ignorat problemele Hotelului Dunărea, trebuie să acționăm rapid în acest caz. Clădirea este singura din zonă complet dezafectată, părăsită, constituie un pericol sanitar, fiind frecventată de persoane fără adăpost, dar și un real pericol public în cazul unui seism major. De altfel, un expert tehnic ne-a recomandat să luăm măsuri, în regim de urgență, de punere în siguranță a structurii de rezistență și a imobilului ca ansamblu. Din acest motiv am stabilit ca întreaga documentație să fie realizată în termen de 75 de zile.
Vrem să facem o reconversie funcțională a acestui imobil și să-l transformăm în Centrul Cultural al Sectorului 1. Vom amenaja un spațiu dedicat artiștilor și unde vom crea spații expoziționale. După cum știți, Hotelul Dunărea se află în acest moment în proprietate privată, dar noi vrem să-l transformăm într-un obiectiv de utilitate publică și să-l redăm comunității locale. DALI-ul ne va da mai multe soluții tehnice de intervenție pentru această clădire, precum și indicatorii tehnico- economici aferenți viitorului obiectiv de utilitate publică.
Important: fără această documentație nu puteam trece la pasul următor- exproprierea imobilului în vederea executării unor lucrări de utilitate publică”, a anunțat primarul Sectorului 1 – Clotilde Armand, luni.
Comentarii recente