Decizie fără precedent. Judecătoria Iași îi cere jurnalistului Gabriel Gachi, de la Reporter de Iași, să își dezvăluie sursele informațiilor publicate. Procesul în instanță a început după ce o anchetă despre modul în care europarlamentarul Tudor Ciuhodaru și directorul spitalului de Neurochirurgie Iași, Lucian Eva, pontează prezența în gărzi.

„În baza disp. art. 400 C. proc. civ. repune cauza pe rol şi fixează termen pentru continuarea judecăţii la T: 30.08.2022, ora 8,30 pentru când se citează părţile. Pune în vedere reclamanţilor să certifice toate înscrisurile depuse la dosarul cauzei, cu titlu de probatorii, respectiv fişele de pontaj din volum II al dosarului. Pârâţii Reporter Is şi Gachi Gabriel să facă precizări despre sursa infomaţiilor obţinute pentru editarea articolelor menţionate de către reclamanţi. Cu cale de atac odată cu fondul”, arată Judecătoria Iași. Decizia a fost pronunțată marți de Judecătoria Iași și nu e definitivă.

Următoarea înfăţisare în instanţă este pe 30 august, dar Gabriel Gachi a declarat că va contesta această cerere.

Contactat de Paginademedia.ro, ziaristul Gabriel Gachi a precizat: „Sunt un număr foarte mare de gărzi, de norme, concentrate într-un număr mic de zile. Sunt norme inumane, supraomeneşti. Noi avem un proces cu un director de spital. Procesul era în pronunţare, s-a amânat de vreo 3 ori pronunţarea, iar în cursul zilei de ieri, în loc să se facă pronunţarea, s-a dispus repunerea pe rol, cerându-se să facem precizări despre sursele informaţiilor noastre. Nu ştiu ce precizări să facem mai mult de atât. Nu-mi dau seama exact ce a avut în vedere doamna judecătoare. Este o cerere inedită. Noi am considerat că importante sunt informaţiile în sine şi nu originea lor. Ne-am manifestat uimirea faţă de această cerere”.

Gabriel Gachi şi publicaţia pe care o conduce, Reporter de Iaşi, au fost daţi în judecată în 2020 de conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi.

Sentința pronunțată de Judecătoria Iași, prin care se solicită ziaristului Gabriel Gachi și publicației Reporter de Iași să își dezvăluie sursele informațiilor utilizate într-un material editorial, constituie un grav semnal de alarmă. Sentința ignoră deciziile CEDO care afirmă că protecția surselor „este una dintre condițiile de bază pentru libertatea presei”, consideră Centrul pentru Jurnalism Independent.

Comments are closed.