Carmen Dumitrescu

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost, așa cum era de așteptat, respinsă. Și nu. N-a contat victimizarea Vioricăi Dăncilă și nici atitudinea ofensivă a Opoziției, care a reușit să mobilizeze un număr semnificativ de oameni în stradă. Ci simplul fapt că, strict din punct de vedere matematic, moțiunea n-a avut  de la bun început nicio șansă. Și pentru că au simțit că momentul poate fi exploatat, cel puțin din punct de vedere al imaginii, o parte dintre liderii Opoziției au avut grijă să se afle în stradă, printre protestatari, să facă băi de mulțime și să bifeze puncte electorale.

Mai mult, în ciuda  faptului că protestul de azi, din fața Palatului Parlamentului, a fost pus la cale de către USR, liderul PNL, Ludovic Orban, n-a ratat ocazia de a face o baie de mulțime de zeci de minute, încercând să se reconfirme ca factor important în lupta cu PSD-ul. Și totuși, liderul liberal a fost puțin credibil pentru mulțimea care nu doar că n-a apreciat exercițiul  de imagine, ci și pentru mulți dintre cei care n-au înțeles sensul inițierii unei moțiuni menite eșecului, doar pentru ca unii lideri politici să iasă curați din asta. Desigur, așa cum Băsescu spunea, acum după ce au bifat și această acțiune, Orban și ai lui pot pleca glorios în concediu.

Eforturi reale pentru ca această inițiativă să aibă succes nu s-au făcut. Și asta nu poate nega niciun susținător al PNL. Cu prilejul băii de mulțime s-au simțit și tensiunile din Opoziție și competiția dintre USR și PNL. Deși chiar nu era cazul. La un moment dat, printre protestari a început să circule zvonul că 17 parlamentari liberali lipsesc de la vot. Și atunci Orban a susținut că zvonul vine din partea USR și că el va fi infirmat de realitate:”Veți vedea pe rezultatul votului câți parlamentari lipsesc. Eu zic să nu luați pe nemestecate informațiile și hai să vă mai spun un lucru: eu nu am atacat niciodată USR. PNL este ciuca bătăii. Așa că eu n-o să răspund niciodată la așa ceva. Pentru că îmi dau seama că energia trebuie concentrată pentru delimitarea de PSD. O să vedeți. Lipsesc doi oameni. Unul este deputatul Oprea de la Iași, care este bonav, și al doilea este Cristian Ghimpeș, care e plecat în State. Veți vedea!”

E drept că s-a văzut. Dar nu despre baia de mulțime era vorba în propoziție și nici despre tensiuni cu restul opoziției deja foarte fărâmițate. Ci despre a face un efort real ca PSD să piardă puterea politică în România. În ciuda miilor de oameni aflați în stradă, pentru a striga împotriva unui guvern compus din analfabeți și penali, în plenul reunit au votat pentru 166 de parlamentari, iar minimul necesar pentru trece moţiunea era de 233 voturi pentru.

Comments are closed.