Primarul general al Bucureștiului (sau al României, dacă ar fi s-o cităm pe Gabriela Firea) a declarat, de curând, că românii plecați în țări străine ar vrea să se întoarcă acasă, dar tensiunile din societate îi opresc. ”Dacă românii din afara graniţelor vor observa că în ţară, chiar dacă vin investiţii, chiar dacă facem şcoli, străzi, mai multe spitale, dar este permanent o stare de instabilitate, permanent o stare incertă, un conflict social şi o tensiune în societate, nu cred că le dăm un bun exemplu românilor”, crede Gabriela Firea. În replică, vicepresedintele Federației Românilor de Pretutindeni, Florin Tira, din România, a scris un text prin care îi transmite primarului de la București ce trebuie să facă România pentru a-i veni românii înapoi. ”Ce trebuie să facem pentru a se întoarce românii în țară? După spusele doamnei Firea, trebuie redusă la tăcere societatea civilă, astfel încât să se sfârșească starea permanentă de conflict și de instabilitate din România. Așadar, noi suntem vinovați că frații, părinții și copiii noștri sunt departe. Noi, cei care încercăm să supraviețuim în țara noastră. Stimată doamnă, permiteți-ne nouă, celor care le ducem dorul fraților plecați departe, să vă explicăm de ce nu se întorc ei acasă. Spuneați că s-au construit spitale. Dacă vă referiți la acele spitale la care primești ajutor numai după ce oferi plicul, la acele spitale în care un șofer de ambulanță câștigă aproape cât doctorul, la acele spitale din care ieși mai bolnav decât ai intrat sau la acele spitale în care, chiar dacă ești asigurat medical, trebuie să îți plătești medicamentele și tratamentele, atunci, nu vă supărați, dar cred că preferă să rămână într-un loc unde primează sănătatea oamenilor și nu corupția.
Mai aminteați dumneavoastră de școli. Suntem de acord că se construiesc școli, însă cred că am prefera cu toții să avem calitate și nu cantitate. Să se investească într-un sistem de învățământ în care profesorul e pregătit profesional și dedicat, în care profesorii universitari știu să pronunțe corect cuvântul “panglică”, în care elevul e stimulat să se dezvolte și sprijinit, iar școala să nu fie gratuită doar pentru el, că ne-am săturat să vedem cât de mult ne costă o școală reglementată prin lege ca fiind obligatorie și gratuită. Și când spunem sprijinit ne referim la sprijin financiar pentru familie, deoarece, acel învățământ gratuit e doar teoretic. Da, ne referim la același învățământ gratuit pe care domnul Liviu Pop, colegul dumneavoastră, l-a explicat atât de clar: “Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, pentru copil e gratuit. Copilul nu plătește nimic.” Poate e greu de înțeles pentru dumneavoastră, însă copilul acela chiar aparține unei familii care trebuie să îl sprijine financiar, deci nu, educația nu este un serviciu gratuit pentru el. Când o să reglementați “gratuitatea” și calitatea învățământului românesc, atunci cei plecați o să aibă un motiv bun să se întoarcă în țară. De asemenea, când spuneți instabilitate la nivel național, poate ar fi bine să vă gândiți la instabilitatea fiscală și politică provocată de elita noastră. Sau credeți că schimbarea guvernelor odată la câteva luni și modificarea continuă a legislației fiscale pot să creeze un mediu favorabil dezvoltării unei afaceri în țară”.

Totodată, vicepreședintele Federației Românilor de Pretutindeni i-a răspuns și premierului Viorica Dăncilă, care declara zilele trecute că românii din afară nu mai știu situația din România. ”Doamna prim-ministru, ați făcut referire la salariile mari din țară. Spuneți-ne, vă rugăm, nu dumneavoastră, ci oricare dintre consilierii pe care îi aveți, pot trăi din minimul pe economie? Sau dacă este un salariu atât de bun acest minim pe economie, de ce toți angajații din instituțiile publice câștigă cu mult peste media națională? Cum poate să fie atractivă din punct de vedere salarial o țară în care statul plătește mai bine decât privatul? Nu, doamnelor, nu putem să venim nici măcar în vacanțe în țara noastră. Un drum din Maramureș până în Dobrogea este mult mai anevoios și obositor decât tranzitarea mai multor state europene. Până și bulgarii au reușit să realizeze mult mai multe din acest punct de vedere.
Asa că, distinse doamne, permiteți-ne nouă, celor rămași acasă, să fim vocea fraților noștri de peste hotare și să vă transmitem că lor, celor care au pompat în economia românească prin pumnul de mărunțiș trimis familiilor de acasă, le este frică să investească și să se întoarcă într-un mediu în care cinstea, onoarea și munca sunt învinse de hoție, tupeu și aroganță”, a mai spus Florin Tira.

Comments are closed.