Monica Vasilescu

Într-un complex arhitectural conservator de istorie și de trecut, într-o zonă binevestită așa cum era Cotroceniul cândva, stă cochetă vila Generalului Dr. Constantin Costea. Fost medic şef al Corpului Vânătorilor de Munte, generalul Costea a menținut în condiții foarte bune casa impunătoare, monument istoric, ce încă evocă istoria Bucureștiului din preajma primei jumătăți a secolului XX, dar care acum este scoasă la vânzare. 1.300.000 € este prețul de pornire, potrivit celor de la artmarkhistoricalestate.ro, deschizătorii licitației, și poate ajunge la 1.500.000 € – 1.700.000 €.

Conform datelor existente, generalul Dr. Constantin Costea achiziționa acest imobil în 1926, perioadă în care Cotroceniul, cartierul din care făcea parte, devenea zona de rezidență a unora dintre cei mai importanți oameni de elită culturală și științifică. Clădirea are o arhitectură în stil Neoromânesc și păstrează un farmec aparte atât în exterior, cât și în interior unde elementele din lemn masiv sculptat reliefează suprafețele arcadelor, ale ușilor și ale ferestrelor brâncovenești, decorate cu vitralii pictate manual. Vila este situată vis-à-vis de Universitatea de Medicină și Farmacie, având ca vecinătăți Parcul Eroilor Sanitari și monumentul ridicat în cinstea eroilor căzuți, Muzeul Național Cotroceni și Grădina Botanică.

Denominările și numerotarea arterei au cunoscut mai multe schimbări de-a lungul vremii, actualul bulevard al Eroilor Sanitari purtând ,în anul 1926, numele de Bulevardul Independenței și numărul 39. Cu o arhitectură în stil neoromânesc, imobilul își remarcă farmecul atât în exterior, dar, mai ales, în interior, acolo unde elementele din lemn masiv sculptat reliefează suprafețele arcadelor, ale ușilor și ale ferestrelor interioare brâncovenești, decorate cu vitralii pictate manual. Monumentul istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, clasă B, este tip proprietate și poate fi transformat în brouri, cafenea, centru de evenimente, centru social, clinică medicală, reședință bifamilială, reședință unifamilială, restaurant, salon de înfrumusețare…

 

Comments are closed.