Monica Vasilescu

Liviu Dragnea a negat public orice legătură cu Teldrum și jură de fiecare dată că presa inventează apropierile dintre această societate VIP și persoana lui, cu scopul precis de a-i strica imaginea. Dar cum cel mai mult o imagine se strică de la faptele proprii, ne uităm, ca de fiecare dată, în documente oficiale, nu doar la gura lumii, pentru a demonstra ce scriem. Iar tabelul preliminar al creanţelor Tel Drum SA, din Dosarul nr. 116/87/2018, care poate fi consultat aici, este unul dintre actele oficiale care arată, negru pe alb, că toate coincidențele au fost mesagerii adevărului și că legăturile între familia Dragnea și celebra firmă sunt foarte strânse, cu toate că în toți anii de investigații nu a reușit niciun procuror (sau nu a vrut) să găsească firul corect și concret al încrengăturilor. De câțiva ani, cei care anchetează ar trebui să se uite mai atent în portofoliul lui Dragnea JR, fiindcă, de când tatăl face guverne, Ștefan este mare om de afaceri, într-un județ foarte puțin dezvoltat.

Ştefan Valentin Dragnea se îmbogățește cu succes, ținând în propriile mâini business-urile tatălui său, care a preferat toată viața funcțiile publice și banii ascunși. Juniorul, la cei 29 de ani împliniți în luna februarie, deţine firme cu afaceri de milioane de euro și conduce mașini pe care tinerii de vârsta lui le-au văzut doar la prezentările auto.  Dragnea mic a moștenit pragmatismul tatălui său și s-a infiltrat în mai multe societăţi comerciale din România, toate de succes. În ultimul an a pus mâna pe TRIDENT 51 SRL Turnu Măgurele și VEL MORAR – S.R.L. El a mai avut în administrare alte patru firme, despre care s-a tot scris și pe care le-a părăsit din diverse motive. BRIZA DUNĂRII EVENTS SRL Alexandria și FERMA SALCIA SA sunt doar două dintre acestea, iar S & P INVESTMENT MANAGEMENT SRL Alexandria, fosta LUDIKON SYSTEM SRL Bucureşti și ZOOVEG 2010 SRL Liţa se află, încă, sub coordonarea acestuia.

Milioane de porci a la TelDrum

Dar să vedem care sunt legăturile acestor firme cu TelDrum. Din informațiile noastre, toate firmele care i-au trecut prin administrare juniorului au avut legături cu TelDrum-ul pe care Dragnea îl reneagă vehement. Tabelul preliminar al creanţelor, publicat la sfârșitul lunii aprilie 2018, e dovada că FERMA SALCIA SRL are de încasat de la TelDrum SA suma de 3.938.579,55 lei. Ferma zootehnică de la Salcia este, la ora actuală, una dintre cele mai prospere afaceri din județul Teleorman. Dragnea Valentin Ștefan a fost asociatul care deținea un procent de 90 din capitalul social al societății, dar fiul lui Dragnea s-a retras din această afacere, precum și din altele, imediat după ce au apărut consecințe ale implicării sale în tot felul de jocuri ale tatălui său, așa că acum, singurul care va trage ponoasele întregii „porcării” este Ilie Dragne, care deține o mare parte dintre afacerile familiei Dragnea. El a fost reținut în dosarul de evaziune fiscală deschis după ce procurorii au făcut verificări la Salcia, iar atunci avocata familiei liderului PSD, care îl apără și pe Ilie Dragne în această speță, a declarat că fiul lui Dragnea nu mai deține nicio acțiune la fermă așa că el nu poate fi tras la răspundere.

Interfrigo logistics – debit 133.326,55

INTERFRIGO LOGISTICS S.R.L. este o altă firmă din portofoliul familiei Dragnea. Ea a fost fondată de un anume Neagoe Daniel, cu 19 părți sociale, reprezentând 95% din capitalul social, alături de colegul său, Mocanu Ion-Daniel, asociat cu 1 parte socială, reprezentând 5% din capitalul social, ambii din județul Argeș. Firma a funcționat după aceeași rețetă. La scurt timp după ce a fost pusă pe picioare, a fost cooptat în societate Barcaru Dan-Liviu (fratele Danei Pitiş, prietenă veche a șefului PSD și soția lui Petre Pitiș, mare director la Teldrum) ca urmare a cesionării de către asociatul Neagoe Daniel a tuturor celor 19 părți sociale, deținute în societate de către acesta, conform contractului de cesiune. A urmat retragerea din societate a asociatului unic Neagoe Daniel, precum și descărcarea lui din funcția de administrator și de gestiune. Ulterior, Barcaru Dan-Liviu și Mocanu Ion-Daniel, în calitate de asociați, au hotărât extinderea obiectului de activitate al societății cu activitățile cod CAEN 1013 și 1072, dar și deschiderea unui punct de lucru în municipiul Turnu Măgurele. A urmat cooptarea în societate ca asociat a unei alte firme de soi – LUDIKON SYSTEM – S.R.L. ca atare, asociații Barcaru Dan-Liviu, Mocanu Ion-Daniel și S & P INVESTMENT MANAGEMENT – S.R.L., au hotărât schimbarea formei juridice a societății care actualmente este societate cu răspundere limitată în societate pe acțiuni cu acțiuni nominative și majorarea capitalului social cu respectarea procentelor deținute de către fiecare asociat, în total cu suma de 199.000 lei, din profitul nerepartizat al anului 2015, conform raportului de expertiză contabilă încheiat. În februarie 2017, conducerea a decis mărirea valorii unei părți sociale de la 10 lei, la valoarea de 2.000 lei și transformarea acesteia în acțiune. Astfel, Barcaru Dan-Liviu deține 89 de acțiuni însumând 178.000 lei, reprezentând 89% din totul, Mocanu Ion-Daniel deține 10 acțiuni, însumând 20.000 lei, reprezentând 10% din total, iar S & P INVESTMENT MANAGEMENT – S.R.L. deține o acțiune, însumând 2.000 lei, 1% din capital. Alternativ cu modificările de ordin administrativ, firma a făcut bani. Cu logistica și politica la purtător, INTERFRIGO a proiectat și a executat lucrări de reabilitare şi modernizare drum de centură şi străzi adiacente de aproape patru milioane de euro, la Turnu Măgurele, în vremea primarului Nicolae Mohanu. Iar acesta este doar un mic tun dat de firma lui Liviu. Un altul a avut loc prin anii  2009-2010, Consiliul Județean Constanța a reparat cinci tronsoane de drum județean, în lungime totală de 48 kilometri prin regia de drumuri din subordinea sa. Instituția a subcontractat la rândul său lucrarea către SC Interfrigo Logistic SRL, care, în final, a cesionat mai departe lui SC TelDrum SA. De lucrări, efectiv, s-a ocupat TelDrum. Și uite așa ajungem la Regina asfaltului din Teleorman care este de multă vreme VIP pe harta clientelismului din bani publici.

Și AGROTRUST SRL vrea bani

5.722,88 lei are de luat Agrotrustul lui Mihai Putineanu. După ce i-a mai cărat haina o vreme, însărcinare care i-a adus și porecla ”cuierul”, Dragnea i-a făcut cadou finului său un SRL. I-a dat pe mână firma Agrotrust, care ar fi fost creată cu scopul de a prelua ferma Dona, o afacere extrem de discutată la vremea ei, despre care presa a tot scris, iar organele au tot citit şi au tot făcut… nimic. Aici a muls Mihăiţă cele mai multe vaci, după care a vărsat la PSD multe milioane de lei, aşa cum s-a dovedit în timp. Dar banul achitat a rentat până la ultimul leu, după cum se vede, că Dragnea l-a omenit cu vârf şi îndesat, astfel încât acum Mihai face parte din categoria persoanelor de bine și nu-i mai ține geaca șefului, această îndeletnicire aparținând acum unui alt viitor bogat.

TelDrum-ul și orezul

O altă societate dragă lui Dragnea este GRANSILOZ SRL, care are de primit, de la TelDrum, 52.339,35 lei. Aceasta a fost înființată în anul 2008. Conform datelor oferite de Registrul Comerțului, firma are ca domeniu de activitate principal depozitări, cod CAEN 5210, fiind înscrisă în secțiunea transporturi persoane și mărfuri și canalizată pe cultivarea cerealelor (exclusiv orez) plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase.

Asociații S.C. GRANSILOZ – S.R.L.: Pitiș Petre, cu o participare de 19,01% din capitalul social, și Barac Daniel, cu o participare de 80,99%, l-au atras în firmă pe Putineanu Gabriel, fratele lui Putineanu Mihai, care deținea o nimica toată din firmă. Asta pentru scurtă vreme, fiindcă, potrivit schemelor înțelese doar de ei, puțin mai târziu, conducerea aprobă cesiunea celor 500 părți sociale deținute de asociatul Pitiș Petre către asociatul Putineanu Gabriel, la valoarea lor nominală. În urma cesiunii, calitatea de asociat a lui Pitiș încetează, acesta nemaiavând nicio pretenție, de nicio natură. Ca printr-o minune, în firmă a fost atrasă și S.C. ZOOVEG 2010 – S.R.L., cu 0,38% din capitalul social, căreia i se aprobă cesiunea a 2.631 părți sociale la valoarea lor nominală din capitalul social subscris și vărsat al S.C. GRANSILOZ – S.R.L.. În urma cesiunii, calitatea de asociați a domnilor Barac Daniel și Putineanu Gabriel la S.C. GRANSILOZ -S.R.L. încetează, aceștia nemaiavând nicio pretenție, asociat unic fiind S.C. ZOOVEG 2010 -S.R.L. această firmă cu viitor precis și-a făcut simțită prezența la Registrul Comerțului din Teleorman în luna iulie 2010. Societatea ZOOVEG 2010 – S.R.L., dintr-o localitate stăpânită de Dragnea – Lița – se înființează sub patronajul lui Pitiș Petre, care avea o participare de 99% din capitalul social, respectiv 99 părți sociale, alături de Barac Daniel, cu o participare de 1%,. Nu trece mult timp și în ”familia” celebrului Pitiș se aprobă majorarea capitalului social al S.C. ZOOVEG 2010 – S.R.L., prin atragerea unui nou asociat persoană fizică, în persoana lui Putineanu Gabriel, care participă la majorarea capitalului social. La puțin timp după, asociații hotărăsc să aprobe cesiunea celor 99 părți sociale deținute de asociatul Pitiș la S.C. ZOOVEG 2010 – S.R.L. către asociații Barac și Putineanu. În urma cesiunii, calitatea de asociat a lui Pitiș încetează. Cei doi asociați rămași decid să aprobe majorarea capitalului social al societății, prin atragerea unui nou asociat persoană juridică română, nimeni alta decât S.C. LUDIKON SYSTEM, din București, reprezentată legal prin administrator Dragne Ilie Liviu, un fost șofer al lui Dragnea, actual om de afeceri reușite. Nu ajungem bine în anul 2016 și, în structura de conducere apare fiul căpitanului de țară – Dragnea Valentin Ștefan. Astfel, la sfârșitul anului trecut, la șefia societății care este și ea pe locul 1 în Top Profit România Întreprinderi Mici în domeniul Agricultură, vânătoare și servicii anexe îi regăsim (încă) pe Putineanu Gabriel, societatea LUDIKON SYSTEM – S.R.L., dar și pe noii asociați cooptați DRAGNEA VALENTIN ȘTEFAN și DRAGNE ILIE LIVIU.

Aceasta este doar o parte din încrengătura pe care familia jupânului a urzit-o în județul în care se moare de foame și nu ne vom opri aici cu dezvăluirile, pentru că fiecare firmă în parte are povestea ei de succes și merită să fie cunoscută de oamenii care nu au avut aceleași șanse în viață și nu au știut să-și umple conturile din SRL-uri cu succes garantat de Dragnea, fie el junior și ”băiat deștept” într-un județ cu mulți ”proști”.

Și nu putem încheia fără să ne amintim declarația lui Dragnea senior, din urmă cu câteva luni, extrem de concludentă după toate cele citite: ”20 milioane de euro profit? Cred că v-ați încurcat în cifre. Nu există așa ceva! Am vorbit și eu cu el după ce am văzut prostiile astea scrise. Nu există așa ceva. Fiul meu se chinuie, ca mulți oameni de afaceri, să se păstreze pe linia de plutire și sper să reușească. Are talent la muncă. La muncă, da. N-are talent la scris prostii, la spus minciuni, la manipulări, dar la muncă are talent. M-a moștenit pe mine” – a spus Liviu Dragnea pentru ziarul Liber în Teleorman.

Comments are closed.