Carmen Dumitrescu

Cristian Dide este un adevărat colecționar de amenzi. Totul de a început din ziua în care el a înțeles că e nevoie de oameni în stradă, care să opună rezistență unor măsuri luate de niște politicieni cu probleme penale. Politicieni care își vedeau împlinit visul de a face chiar ei regulile în domeniul justiției, într-o țară care se confruntă cu probleme mult mai mari decât par ele la suprafață. Rădăcinile comunismului sunt adânci în acest popor și, din păcate, căutarea unui tătuc continuă și astăzi, oricât de atașați ne-am simți de valorile democratice. Așadar, Cristian Dide a văzut în rezistență singura soluție pentru ca răul să nu triumfe. Și, la fel ca alți oameni de bine, care stau pe baricade de sute de zile, a demonstrat că are dreptate. Câtă vreme nu există opoziție la nivel politic, doar strada mai poate împiedica abuzul. Însă nu amenzile pe care le-a obținut, de-a lungul vremii, din partea forțelor de ordine e problema lui, ci faptul că libertatea de exprimare e tot mai des pusă sub semnul întrebării de cei care ar trebui să vegheze la respectarea ei.

Cristian a fost ridicat de poliție și dus la secție, pentru că a îndrăznit să proiecteze cuvântul REZIST în cadrul Spotlight – Festivalul Internațional al Luminii București, pe palatul regal cu un laser. Vreme de trei ore, Cristian Dide a menținut lumina REZIST pe palatul regal. Asta a deranjat în mod deosebit, pentru că forțele de ordine au găsit, în cele din urmă, un motiv să îl ridice pe Dide de acolo: o glumă legată de faptul că în poliție se găsesc uneori și pedofili. A fost nu doar ridicat, ci și legat de o bancă la poliție, la final mâinile lui fiind tăiate de cătușe.

 

M-au ținut la secție, încătușat de o bancă. S-au răzbunat astfel pe mine, pentru că am refuzat încătușarea. I-am rugat să îmi slăbească puțin cătușele, pentru că mi-au rănit mâinile, în special mâna stângă. Îmi sprijineam piciorul de banca din față și ca să se răzbune, au tras banca din fața mea… Și cam atât a fost la secție. În rest, am stat încătușat, am așteptat scrierea procesului verbal pe care l-am semnat și am plecat acasă. Scandalul a pornit de la faptul că eu le-am spus lor că mi-e frică de polițiști, pentru că sunt pedofili. Și de acolo a început totul. Eu nu sunt nemulțumit de faptul că m-au ținut sau că mi-au dat amendă. Problema mea este modalitatea în care au făcut ce trebuiau să facă. Eu nu sunt violent. Dar dacă eu îți spun că vin de bunăvoie la secție, tu consideri că trebuie să fiu încătușat? Mă ții cu piciorul pe cap și tu vorbești la telefon. Ăsta e circ!”

Cristian Dide a fost amendat cu suma de 2600 de lei pentru adresare de injurii, pentru refuzarea legitimării și pentru tulburarea liniștii publice după ora 22.00.

Comments are closed.