Monica Vasilescu

Camera Deputaților a decis, luni, 9 iulie, spre seară, să aprobe unele modificări la Codul Administrativ. Astfel, conform unui articol modificat, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene care au deținut una dintre aceste funcții după 1992 vor beneficia de pensii speciale suportate din bugetul de stat și plătite prin Ministerul Dezvoltării Regionale. Amendamentul acesta a fost adoptat cu 140 de voturi „pentru” și 18 voturi împotrivă.

Această modificare a fost votată cu toate că judecătorii Curții Constituționale a României au respins, de două ori, în 2016, introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, la sesizarea Guvernului condus de Dacian Cioloș. CCR a motivat că nu sunt îndeplinite condițiile de claritate, precizie și previzibilitate cu privire la natura juridică a „indemnizației pentru limită de vârstă”.

O altă modificare a Codului Administrativ adoptată de Camera Deputaților − for decizional − este cea potrivit căreia aleșii locali vor avea dreptul să deruleze afaceri ca persoane fizice autorizate (PFA), fără a mai fi declarați incompatibili.

Comments are closed.