Federația Românilor de Pretutindeni – FRP a organizat, la Bruxelles, lansarea oficială a acestei organizații cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în acest an în data de 27 Mai. Gazda acestui eveniment a fost Asociația Femeilor Românce din Belgia, condusă de Luminița Petrișor.
Evenimentul a reunit delegații din câteva țări europene unde Federația are reprezentanți: Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Norvegia, Spania, Belgia, Italia și România. Cu această ocazie a avut loc prima adunare generală a membrilor pentru alegerea Consiliului Director al FRP, constituit din Presedinte – Emanuel Cioacă, Vicepresedinte Franta – Vasile Ilies, Vicepresedinte Marea Britanie – Valentin Smochina, Vicepresedinte Germania- Alina Schreglmann, Vicepresedinte Austria- Ioan Ioan Nelu Godja, Vicepresedinte Norvegia- Florin Florin Dumitru Achiriloaiei, Vicepresedinte Spania- Monica Beni, Vicepresedinte Belgia- Luminita Petrisor, Vicepresedinte Romania- Florin Ţîra, Secretar General- Andreea Tiplea, purtator de cuvant- Ionela Flood. Organizarea unor departamente functionale in cadrul Consiliului Director a permis alegerea unor coordonatori pentru Departamentul Juridic- Ana Tripon, Departamentul Fonduri Nerambursabile- Stefania Cojocariu, Departamentul Cultura- Adelina Melania Belu, Departamentul Sport- Gica Matei si Departamentul Social-Elena Elena Monica Apostol, urmand ca definitivarea acestor departamente sa fie finalizata in perioada imediat urmatoare.
Prezentarea FRP de catre Emanuel Cioaca a fost un punct de interes pe agenda zilei, de asemenea si alocutiunile adresate publicului de catre membrii FRP. Pentru a puncta aceasta sarbatoare de suflet a romanilor, participantii au avut ocazia de a aplauda suita de dansuri folclorice, executate cu maiestrie de Ansamblului Vatra Strabuna, condus de Ciprian Viorel.
Dezbaterea care a urmat a generat un dialog pe tema planului de actiune a FRP pe termen scurt precum si evenimentele dedícate aniversarii Centenarului Marii Uniri.
Presedintele Emanuel Cioaca a declarat cu aceasta ocazie ,,Sansa de a fi uniti in FRP ne permite sa construim impreuna un alt viitor al romanilor de pretutindeni prin proiecte dedicate educatiei, tinerilor si pastrarii identitatii etnice, prin angajare civica si implicare in cauzele noastre comune,,.

Federatia Romanilor de Pretutindeni este o organizatie umbrela care reunește mai multe asociații românești si romani din intreaga lume și care pune în practică politici pentru integrarea cât mai profundă a romanilor in tara de resedinta, implicarea lor in viata comunitatii și un mod civilizat de relaționare cu populația din statul de reședință.

Federatia Romanilor de Pretutindeni isi propune sa reprezinte vocea romanilor din tara si din strainatate in relatiile cu factorii de decizie de la nivel local, national si international, sa sprijine implicarea activă a cetăţenilor romani de pretutindeni si in special a tinerilor la viata democratica din Romania si celelalte tari unde acestia locuiesc, sa faca cunoscute si respectate drepturile si libertatile cetatenilor romani, indiferent de tara in care se afla, sa incurajeze activitatile socio-culturale, artistice si educationale prin initierea si derularea de proiecte in acest sens.
Stim că de multe ori lipsa de implicare este un rezultat al lipsei de informare, tocmai de aceea Federatia Romanilor de Pretutindeni isi propune să ofere proiecte de educare și informare a membrilor asupra drepturilor si libertatilor de care dispun, precum si conștientizarea impactului pe care îl pot avea pasivitatea sau lipsa implicării în fața nedreptăților de toate tipurile.

Echipa FRP – Purtator de cuvant – Ionela Flood

Comments are closed.