Monica Vasilescu

Propunerea ministrului Finanțelor, Orlando Teodorovici, de a limita dreptul la muncă al românilor care muncesc în străinătate este de-a dreptul aberantă și asta pentru că, prin această propunere, se încalcă Tratatul UE, care prevede că fiecare cetățean are libertatea de a lucra și de a studia oriunde în Europa, pe o perioada nedeterminată de timp, consideră conducerea Federației Românilor de Pretutindeni, cerându-i ministrului să demisioneze.

Aceștia spun că nu ai cum să obligi pe cineva ca după 5 ani de zile să își facă bagajul și să plece în altă țară, mai ales că mulți dintre cei plecați au copii care studiază în țara respectivă, alții și-au echivalat studiile, și-au deschis un business, au luat un împrumut bancar sau și-au cumpărat o casă. Dacă acest guvern ar oferi românilor condiții de viață ca în alte state democratice, oamenii ar fi fericții să trăiască în țara lor, alături de familie și prieteni.

Această propunere vine la pachet cu obligația dată de Ministerul Finanțelor pentru toți românii din diaspora de a completa un chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale, în caz contrar ANAF-ul va recurge la impozitarea acestora, chiar dacă au fost impozitați în țara în care muncesc.

În replică, revoltat de propunerea Ministrului Finanțelor, președintele Federației Românilor de Pretutindeni – Emanuel Cioacă îi lansează acestuia o provocare: ,,Îl invit pe domnul Teodorovici să emigreze 5 ani într-o țară din Europa, să invețe limba și să lucreze la cele mai proaste joburi, vreo 4 ani și apoi, când în sfârșit, după multă muncă și echivalări de studii reușește să găsească un job conform calificării pe care o are și când toate lucrurile par să mearga bine, să trebuiască să se mute în altă țară sau să se întoarcă acasa pentru că tocmai i-a expirat permisul de muncă în țara respectivă. În primul rând, să se gândească cum să facă legi care să diminueze corupția din România și abia după aceea să propună legi europene”.

Comments are closed.