Monica Vasilescu

Emanuel Cioacă – președintele Federației Românilor de Pretutindeni

Președintele Federației Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, deplânge, din nou, modul total neprofesionist în care Primăria București tratează intenția românilor din Diaspora de a organiza, pe 10 august, un miting cu scopul de a da expresie îngrijorărilor legate de activitățile politice actuale din România. A trecut mai mult de o săptămână de când Gabriela Firea a anunțat public (mai exact, pe 23 iulie), la presiunea străzii și a celor din mediile de socializare, că a aprobat protestul din 10 august. Aprobat… la televizor, că organizatorii nu au primit nicio hârtie parafată de Primăria Capitalei. Și fiindcă Primăria București nu a găsit nicio cale prin care să le comunice organizatorilor mitingului că dorința lor a fost îndeplinită, mai puțin aia de la TV, Emanuel Cioacă a sunat la administrația bucureșteană pentru a avea un răspuns ”negru pe alb”, mai ales că responsabilitatea unei adunări la care și-au anunțat prezența un milion de persoane nu se asumă la televizor.

Însă, convorbirea telefonică, obținută de site-ul Liber în România, dintre președintele Federației Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, și reprezentanții primăriei de la capitală e halucinantă de-a dreptul. Și angajații Primăriei București au aflat tot de la televizor despre aprobarea mitingului…

”Emanuel Cioacă: Bună ziua! Numele meu este Emanuel Cioacă, sunt președintele Federației Românilor de Pretutindeni și aș vrea să fiu pus în legătură cu cineva care s-a ocupat de aprobarea mitingului din 10 august.

Doamnă de la Primăria București: Păi, am auzit că s-a aprobat mitingul.

Emanuel Cioacă: Așa am înțeles și eu de la televior, dar nu am primit nicio înștiințare oficială.

Doamnă de la Primăria București: Nu mai fiți așa supărat pe viață, vă fac imediat legătura la serviciul care se ocupă…”

După un timp de așteptare….

Emanuel Cioacă: ”Doamnă, am revenit, la Evenimente mi-au închis telefonul.

Doamnă de la Primăria București: Nu e vina mea că v-au închis telefonul. Unde ați depus acest memoriu?

Emanuel Cioacă: L-am depus pe mail. Vă dau numărul de înregistrare?

Doamnă de la Primăria București: Voiam să văd unde să vă dau legătura, de aceea v-am întrebat. Dar eu știu că s-a aprobat, că eu trăiesc în țară și de-aia v-am spus, că știu.

Emanuel Cioacă: Eu trăiesc în afară, dar am aflat de la televizor, nu oficial.

Doamnă de la Primăria București: Da, locuiesc în țară, îmi plătesc taxele, datoriile țării, asta am vrut să vă spun. (…) Iar acest eveniment, pe 10, cum ați spus dumneavoastră, am văzut în presă și în mass-media că s-a aprobat. AAAA, vreți dumneavoastră o hârtie…

Emanuel Cioacă: Păi așa este firesc…

Doamnă de la Primăria București: Am înțeles că vi se pare… Da, vă fac legătura.”

Convorbire cu alt angajat al Primăriei Capitalei, de la Compartimentul Evenimente.

”Emanuel Cioacă: Alo, bună ziua, vă sun din partea Federației Românilor de Pretutindeni. Am văzut în presă că s-a aprobat mitingul din 10 august, dar noi nu am primit nimic. Nici pe mail, nici telefonic.

Domn de la Primăria București: Trebuie să întreb și eu că nu mi-au transmis nimica. Știu despre ce este vorba, am văzut și eu tot din presă, dar nu mi-a comunicat conducerea nimic. Deci, nu am cum să iau inițiative eu.

Emanuel Cioacă: Noi așteptăm un răspuns…

Domn de la Primăria București: Transmit și eu mai departe și o să revin cu un telefon. O zi bună.”

Și nu a mai revenit…

Ca atare, Federația Românilor de Pretutindeni dorește să clarifice speculațiile ce au apărut recent în presă cu privire la mitingul Diasporei planificat pe 10 August 2018 și se disociază de organizarea evenimentului în lipsa unui protocol oficial încheiat cu Primăria București. ”Cererea depusă la Primăria Municipiului București, în data de 14 iunie 2018, de către Federația Românilor de Pretutindeni, în vederea obținerii autorizației pentru desfășurarea mitingului, a fost respinsă de către Primăria Capitalei, prin invocarea articolului 2 din Legea 60/1991. Federația Românilor de Pretutindeni a luat act de acest refuz și a înștiințat Primăria București că va respecta decizia acesteia. Federația Românilor de Pretutindeni a constatat că s-a creat recent o confuzie în mediile de presă și cele online în legătură cu poziția Federației, din cauza unor speculații și a lipsei de informare corecte. Trebuie precizat faptul că există și alte organizații care au depus cerere de aprobare a aceluiași protest din data de 10 August, total independent de cererea trimisă de Federația Românilor de Pretutindeni. În legătură cu această stare iresponsabilă de manipulare a opiniei publice am solicitat în câteva rânduri Primăriei Capitalei o poziție oficială în legătură cu diferite afirmații ale Primarului General, Gabriela Firea, preluate de către presă, privind o eventuală aprobare a desfășurării legale a mitingului din 10 August. Însă, singurul răspuns oficial a fost cel al refuzului organizării protestului de către organizația noastră. În acest sens, am trimis Primăriei Municipiului București o adresă în data de 30 iulie 2018 pentru clarificarea poziției Federației în legătură cu acceptarea refuzului dat de către Primăria Capitalei pentru organizarea protestului din data de 10 August. În aceste condiții, Federația Românilor de Pretutindeni se dezice și disociază ferm de oricare altă acțiune sau protest organizat în numele Diasporei în data de 10 August. Cu alte cuvinte, Federația Românilor de Pretutindeni nu va participa la acest protest în calitate de organizator”, a declarat președintele Federației Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă.

Comments are closed.