Carmen Dumitrescu

Despre firma Europrotect Security se discută de mult timp în Teleorman. Nu de alta, dar după Teldrum, Europrotect Security e  una dintre cele mai prospere afaceri din județ, în ciuda faptului că sediul firmei e într-un apartament din Alexandria, unde încap câteva sute de angajați. Pentru o vreme, serviciile de pază în Teleorman erau cumva atribuția unei societăți comerciale, cunoscute sub titulatura S.C. Valahia Guard, societate care reușise să monopolizeze cumva piața serviciilor de acest tip din județ.

Dar într-o bună zi, angajatul Valahia Guard, Adi Miu a luat decizia să-și anunțe șefii că pleacă, pentru a se lansa într-un proiect personal, tot în domeniul serviciilor de pază. Și uite așa a apărut în Teleorman una dintre cele mai prospere afaceri din domeniul serviciilor, simplul angajat Adi Miu, în parteneriat cu un alt șofer al lui Liviu Dragnea, Mădălin Ioniță, reușind să bifeze contract după contract. Cu statul, normal. Și, în mod special, cu spitalele. Unde se pare că ar face de toate: ar înlocui tonnere de imprimantă, ar spăla lenjerie și ar păzi porțile instituției. Și nu pe bani puțini.

Iar succesul Europrotect nu s-a oprit la județul Teleorman, căci, mai nou, firma de apartament, atribuită de gurile rele tot lui Dragnea, reușește să câștige contracte foarte bune prin întreaga țară. Și, întâmplător sau nu, susținător terțiar în aceste licitații este, de multe ori, S.C. Teldrum SA. Și menționăm doar câștigarea unei licitații ce avea ca obiect asigurarea de servicii de pază umană la sediile Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța, licitație organizată de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România. Valoarea contractului respectiv depășeste un miliard de lei.
Dacă ar fi să ne uităm la nivelul de creștere al profitului firmei de securitate a lui Dragnea, acesta e fabulos și depășește un milion și jumătate de lei. Și Poșta Română a ajuns la mâna Europrotect, precum și sediile unor companii private sau de stat din București. Așa că lui Adi Miu îi merge foarte bine. Atât de bine, încât omul nu mai are nicio limită.

Mai nou, pe 27 aprilie 2018, firmei Europrotect Security i-a fost atribuit, prin încredințare directă, un contract de servicii de pază la obiectivele din administrarea Spitalului Județean de Urgență din Alexandria. Deși atribuit în aprilie, anunțul a fost publicat pe 18 mai 2018! Mai mult, s-a mers pe varianta atribuirii directe, în ciuda legii, care prevede că nu pot fi încredințate direct contractele cu valori mai ridicate de 132.000  lei. Și totuși, spitalul județean din Alexandria a sărit peste aceste detalii și a încredințat Europrotect un contract în valoare de 560.151 lei. Povestea ne-a trezit interesul și l-am contactat pe managerul instituției spitalicești, pentru a ne explica de ce se trece așa de ușor peste lege când vine vorba de banii publici. Alexandru Dobre ne-a mărturisit că nu e stăpân pe subiect, dar a căutat repede o explicație: „A fost licitație și nu s-a încheiat încă licitația și are o încredințare directă până se încheie licitația. S-a făcut licitație deschisă și o să vă prezinte șefa de la Achiziții. Din câte știu eu, s-au prezentat nouă firme și la licitație n-au mai rămas decât vreo două. Europrotect are contracte la spital de mult timp, de dinainte să fiu eu manager”.

Căutând, însă, în SEAP, noi nu am găsit niciun anunț pe marginea acestui contract, ceea ce înseamnă două lucruri: ori managerul spitalului județean minte, ori la mijloc e o ilegalitate mai mare decât știe acesta. Dar, în definitiv, discutăm despre un nou succes al firmei de apartament a lui Dragnea, care reușește să scoată bani și din spitale, și din școli, și din cărți poștale, și din drumuri. Totul e să n-ai scrupule, că în Teleorman orice e posibil și nu se supără nimeni.

Comments are closed.