Monica Vasilescu

Încă din 2015, Nicușor Dan atrăgea atenția că Grădinile Versailles ale Bucureștiului sunt în pericol de a fi distruse. Copacii au fost tăiați ilegal, fără aviz de defrișare, distrugerea copiei bucureștene în miniatură a Grădinilor de la Versailles făcându-se pentru a se construi blocuri de către un dezvoltator imobiliar, acuzat în mai multe rânduri că a încălcat legea pentru a-și finaliza afacerea. După un proces intentat de Asociația Salvați Bucureștiul, mafia imobiliară a pierdut lupta în justiție.

Printr-o decizie motivată recent, Curtea de Apel București a anulat definitiv un Plan Urbanistic Detaliat (PUD) care prevedea construirea unui complex de locuințe pe un teren de 1,1 hectare, amplasat în Șoseaua Kiseleff 45, zonă cunoscută ca “grădinile Versailles ale Bucureștiului”. PUD-ul a fost emis prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București 243/2014. Acțiunea în instanță a fost înaintată de Primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman, iar Asociația Salvați Bucureștiul a intervenit în proces de partea Primarului Sectorului 1. În această speță, instanța a constatat trei motive de nelegalitate: construirea nelegală pe un spațiu verde, aviz nelegal emis de Direcția pentru Cultură București, alipirea nelegală a parcelelor.

“Este halucinant să vezi cum instituțiile statului român din domeniul construcțiilor dau acte ilegale unele după altele, fără să funcționeze niciun filtru de control. Sarcina constatării nelegalităților este lăsată pe umerii instanțelor, când se găsesc voluntarii care să semnaleze neregulile și să desfășoare litigiile. Nu există voința politică pentru a stopa fenomenul construirii ilegale. Inspectoratul de Stat în Construcții și Parchetul, ca ultimă instanță, nu doresc să facă lumină în această zonă de infracționalitate”, a declarat deputatul Nicușor Dan, membru al Asociației Salvați Bucureștiul.

Construite în perioada interbelică, grădinile unice în Bucureşti erau copii în miniatură a celor de la Versailles. Terenul de peste un hectar aparţine unui avocat din Capitală care vrea să ridice aici patru blocuri.

Comments are closed.