Pe timpul pandemiei de coronavirus, PNL stă cu gândul la pușcăriași. Senatul a adoptat un proiect de lege care permite infractorilor condamnați la închisoare de până la 7 ani să execute pedeapsa la domiciliu, ei urmând să fie supravegheați cu ajutorul unei brățări electronice. Proiectul a fost inițiat de Alina  Gorghiu, senator PNL, și va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaților care este forul decizional.

Executarea pedepsei la domiciliu poate fi dispusă de instanță dacă sunt îndeplinite mai multe condiții: pedeapsa nu este mai mare de șapte ani; deținutul nu a mai avut condamnări anterioare mai mari de doi ani; deținutul este de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe durata detenției și a avut un comportament bun în timpul detenției. Exact la ce s-ar încadra și Liviu Dragnea. Sau Bogdan Olteanu.

După ce subiectul a apărut în spațiul public și a generat isterie, inițiatoarea lui, Alina Gorghiu, de la PNL, a explicat că legea nu se aplică celor care au săvârșit infracțiuni grave.

”Văd că am generat dezbatere în spațiul virtual, cu două propuneri legislative votate, marți, la Senat, de toți colegii senatori PNL, USR, PMP, UDMR, PSD, cu excepția a două abțineri.
Munca de documentare pentru cele două propuneri a început cu destul de mult timp în urmă (pentru prima, chiar din 2016, fiind depusă acum în forma îmbunătățită). Am vorbit despre modificările legislative de sute de ori in spațiul public.
Ambele propuneri au fost depuse anul trecut, în decembrie. Era imposibil de anticipat la acel moment această pandemie sau că propunerile vor ajunge să fie votate fix acum, lucru care să genereze emoție. Acestea doar au urmat procedura, potrivit Regulamentului Senatului.
În al doilea rând, a avut loc o dezbatere publică pe subiect, la care au participat reprezentanți ai Parlamentului, ai penitenciarelor, ai parchetelor, ai CSM, precum și cadre universitare. Observațiile rezultate din această dezbatere, cu specialiștii în domeniu, au fost preluate în ambele propuneri legislative.
De asemenea, proiectele au fost analizate și avizate favorabil de Consiliul Legislativ.
În al treilea rând, prin una dintre propuneri se dorește operaționalizarea, din punct de vedere tehnic, a unor prevederi existente deja în legislația penală, dar care sunt inaplicabile.
Vă subliniez că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi. Doar instanța de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adică cine execută la închisoare și cine la domiciliu. Doar pentru infracțiuni ușoare! Nu se aplică celor care au săvârșit infracțiuni de corupție, de serviciu, precum și alte infracțiuni grave (omor, trafic de persoane etc.), după cum se poate observa în imaginea atașată.
Aceste măsuri sunt în legislația tuturor statelor europene și sunt considerate benefice”, a spus Alina Gorghiu, senator PNL.

Comments are closed.