Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților, alături de reprezentanții PMP, a inițiat astăzi 30 august a.c. demersurile pentru înființarea comisiei parlamentare de anchetă în cazul gestionării pestei porcine africane.

În acest sens a fost înregistrată la Biroul Permanent al Camerei Deputaților solicitarea și proiectul de hotărâre privind înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților privind verificarea modului prin care autoritățile statului român au pus în aplicare prevederile Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane.

Scopul comisiei este acela de a determina cauzele care au condus la apariția focarelor de pestă porcină africană în România, la extinderea extrem de rapidă a acestei molime, erorile autorităților în gestionarea unei situații de criză cu impact economic major asupra tuturor categoriilor de populație, precum și afacerile colaterale care au speculat această tragedie.

În vreme ce în alte țări în care pesta porcină africată și-a făcut apariția cu 2 ani de zile înainte de România, acestea au reușit să țină sub control focarele (Polonia – 99 focare, Ucraina – 64, Lituania – 45), în țara noastră în doar două luni de zile s-a ajuns la 732 de focare.

”Răspunderea exclusivă pentru această situație gravă este a Guvernului, care a scăpat din mână situația și a neglijat avertismentele timpurii, iar acum există pericolul ca Uniunea Europeană să introducă în zonă de restricție întreaga țară, cu ample repercusiuni economice. În plus, este abominabil cinismul și ticăloșia actualei puteri care a furnizat informații privilegiate apropiaților săi politici, iar aceștia au speculat acest dezastru pentru a obține profit. În cadrul comisiei de anchetă, ministrul Agriculturii, Petre Daea, alături de ceilalți responsabilii din domeniu, vor trebui să dea explicații în privința incompetenței și indolenței de care au dat dovadă în această perioadă, fapt care a generat un dezastru zootehnic. Este necesar ca vinovații să fie identificați și puși să plătească. Din păcate, actuala guvernare PSD controlată de Liviu Dragnea își dovedește o dată în plus incapacitatea de a servi interesul public, de a proteja interesele cetățenilor onești ai acestei țări, și trebuie să plece!”, este de părere Ludovic Orban, președintele PNL.

Comments are closed.