Monica Vasilescu

Ștefan Pistol este judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. Din 2005. Atunci venea din zona militară, fiind, timp de 12 ani, judecător la Tribunalul Militar și apoi la Curtea Militară de Apel București. Dacă ne uităm la ultimele sale decizii, am putea afirma, fără putere de tăgadă, că lui Ștefan Pistol îi plac infractorii, chiar dacă nu prea ne este permis să ne amestecăm în hotărârile judecătorilor. Totuși, spunem asta pentru că Ștefan Pistol a făcut parte din completul care l-a achitat recent pe Sebastian Ghiţă în dosarul cu fostul primar de la Ploieşti, Iulian Bădescu. A făcut parte din completul care l-a achitat pe Călin Popescu Tăriceanu. Nu a lipsit nici din completul care l-a achitat pe Gigi Becali în două dosare, inculpat care, la completul de 5 judecători, a fost condamnat.

Recent, Ștefan Pistol a fost președintele instanței de trei judecători care a pronunțat sentința lui Dragnea, de condamnare la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, pe 21 iunie, și singurul care a făcut opinie separată, în sensul achitării acestuia. Ștefan Pistol mai face parte din completul care îl judecă pe Gabriel Oprea în dosarul DIPI, dar a depus cerere de abţinere întrucât, în 2001, era militar, preşedinte al Curţii Militare de Apel şi a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare unde Oprea era profesor.

Și nu doar la opinii judecătorești face Pistol opinie separată, ci și la avuție. Dacă ne uităm în declarația sa de avere și o comparăm cu a celorlalți judecători de la Înalta Curte, vom vedea că acesta este printre cei mai bogați magistrați. În vreme ce un judecător de la Supremă are venituri între 220.000 – 255.000 lei pe an, Pistol are 343.555 lei, confom declarației de avere publicată recent de toți judecătorii pe site-ul ÎCCJ.

Comments are closed.